De behandeling

De behandeling begint altijd met een uitgebreid intakegesprek waarin de huidige toestand en de gewenste toestand worden besproken. Hieruit volgt een voorstel tot behandeling. We sluiten een overeenkomst over het doel en de vermoedelijke duur van de therapie.

Het doel is weer contact te maken met jezelf en je innerlijke onbewuste vermogens. Je klachten komen gewoonlijk voort uit problemen die al eerder ontstonden, soms al in je jeugd, en waardoor jouw natuurlijke mogelijkheden geblokkeerd zijn. In je dagelijks leven kun jij je lang niet altijd bewust zijn van de oorsprong van je probemen. Als persoon heb je - bewuste of onbewuste - herinneringen aan bepaalde situaties of personen, maar ook je lichaam heeft zijn eigen geheugen. De pijn in je nek vertelt een eigen verhaal. Je lichaam heeft hier de herinnering aan gebeurtenissen opgeslagen, herkenbaar als bepaalde lichamelijke klachten. De therapie is er nu op gericht om zulke problemen op te sporen. Onder begeleiding van mij als therapeute leer je jezelf te onderzoeken, waardoor je inzicht in jezelf en je eigen functioneren krijgt. Daardoor leer je uiteindelijk je klachten om te zetten in mogelijkheden. Zo maak je weer optimaal gebruik van je kwaliteiten en vaardigheden.

Goede resultaten zijn te verwachten bij onder meer: examenvrees (faalangst); diverse angsten en fobieen (psychische problemen); psychosomatische klachten (zoals hyperventilatie, maag- en darmklachten of concentratiestoornissen).

In het geval van een verslavingsproblematiek kan de therapie ingezet worden ter ondersteuning van een behandeling bij AA of bij een instelling voor verslavingszorg.

Bovendien kan hypnotherapie steun bieden in een proces van persoonlijke groei, bijvoorbeeld door het geven van inzicht in de eigen persoonlijkheid en je natuurlijke mogelijkheden, door het trainen van sociale vaardigheden of het verbeteren van je concentratie en lichamelijke kwaliteiten (ook ter verbetering van sportprestaties)